Peru :: Pieni matkaopas Peruun

peru header

Faktat ja historia

Peru-Faktat

Perun Lippu
Perun lippu

Virallinen kieli: Espanja
Pääkaupunki: Lima
Asukasluku: 26 000 000
Pinta-ala: 1 285 220 neliökilometriä
Bruttokansantuote: 6458 $
Itsenäistyminen: 28.7.1821 Espanjan vallasta
Aikavyöhyke: UTC -5
Rahayksikkö: Nuevo Sol (S/.)
Sähkö: 220V 60Hz

Perun Historia

Inkojen aika

Peru on ollut asutettuna jo noin 10 000 vuotta. 3 000 vuotta sitten maan sivilisaatio nousi korkeammalle tasolle ja sille oli tunnusomaista kastelujärjestelmiin perustuva maatalous ja tekstiilit. Inkat olivat yksi monista heimoista jotka elivät Andien ylängöillä. He rakensivat laajan tieverkoston, siltoja ja monia suuria kaupunkeja. Tunnetuin Inkojen kaupungeista on Machu Picchu, joka sijaitsee korkealla Urubamba-laakson yläpuolella. Espanjalaiset tulivat Peruun 1532 kuultuaan tarinoita Eldoradosta. He tuhosivat Inka-imperiumin pian tulonsa jälkeen.

Machu Picchu

Kuuluisa Machu Picchu kukoisti 1500-luvulla, mutta sen jälkeen katosi maailman tietoisuudesta sadoiksi vuosiksi kunnes 1911 Amerikkalainen tutkimusmatkailija Hiram Bingham löysi heidät. Machu Picchu ympärillä pyörii edelleen monia tarinoita, myyttejä ja kysymyksiä.

Perun itsenäistyminen

Peru julistautui itsenäiseksi Espanjalta 28. heinäkuuta 1821, kun Jose de San Martinin ja Simon Bolivarin armeijat liittoutuivat. Maan ensimmäinen äänestetty presidentti oli vallassa kuitenkin vasta 1827.

Loistava polku – Sendero Luminoso

Loistava polku on Maolainen sissiliike Perussa. Loistava polku on tunnettu brutaaliudestaan ja väkivallastaan tavallisia ihmisiä ja virkamiehiä kohtaan. Liikkeen aktiivisuus on kuitenkin vähentynyt huomattavasti sen jälkeen kun liikkeen johtaja Abimael Guzman vangittiin 1992.