Peru :: Pieni matkaopas Peruun

peru header

Matkavinkit

Milloin on paras aika matkustaa Peruun?

Perun rannikkoseudut ovat melko kuivia ja viileitä verrattuna muihin saman kääntöpiirin maihin. Tammikuun ja maaliskuun (kesä) välillä päivät ovat mukavia ja lämpimiä, lämpötilat n. 20°C. ja öisin hieman alle. Sisämaassa keskilämpötilat ovat n. 21°C päivällä ympärivuoden ja öisin on todella kylmää. Sisämaassa on laimea sadekausi joulukuusta huhtikuulle.

Liikkuminen Perussa

Perun sisäiset lennot
Taca, Lan Peru, Tans, Star Peru ja TAM ovat lentoyhtiöitä joilla on yhteydet kaikkiin Perun tärkeimpiin kaupunkeihin. Cuscoon lennettäessä kannattaa ottaa mahdollisimman aikainen lento, koska lentoja perutaan monesti sään takia. Aikaisin aamulla sää on yleensä parempi.

Bussi
Perussa busseilla on eri luokkia ja luksus bussit ovat todella hienoja ja mukavia mutta eivät silti kovin kalliita. Yöbusseissa voit jopa nukkua makuuasentoon menevillä penkeillä. Parhaita bussiyhtiöitä Perussa ovat Cruz del Sur, Ormeno ja Movil. Kaikkien bussit ovat huomattavasti suomalaisia busseja hienompia, ja matkan aikana tarjoillaan naposteltavaa ja näytetään elokuvia.

Juna
Ainoat junayhteydet Perussa ovat Cuscosta Punoon ja Cuscosta Machu Picchulle (Aguas Calientes). Machu Picchulle mentäessä juna on ainoa vaihtoehto ellei mene Inca trailiä. Junamatka Cuscosta Punoon on mukava mutta hieman hitaampi kuin vastaava matka bussilla.

Peru-matkaopaskirjat

Hyvä matkaopaskirja on korvaamaton apu matkalla. Paras Peru-matkaopas on mielestämme Lonely Planet Peru.

Espanjan kieli

Kun matkustat Peruun on hyvä opetella ainakin muutama perus ravintola ja hotelli fraasi espanjaksi. Yllättävää kyllä, edes matkailualalla suurin osa Perulaisista ei puhu englantia. Elekielellä ja parilla peruslauseella pärjää kuitenkin jo pitkälle. Jos haluat opiskella kieltä matkan aikana, löytyy Perusta monia espanjankielen kouluja.

Turvallisuus

Peru on nykyisin hyvin turvallinen matkaajille. Noudata perusvarovaisuutta taskuvarkaiden ja liikenteen suhteen niin kaikki menee hyvin. Kannattaa kuitenkin katsoa myös aina ulkoministeriön maatiedotteet.

Malaria ja rokotteet

Ennen matkaa kannattaa olla yhteydessä lääkäriin ja varmistaa tämän hetkinen rokotus- ja malariatilanne. Normaalien rokotteiden lisäksi Peruun suositellaan yleensä myös Hepatiitti A ja keltakuumerokotteita. Rannikolla ja korkealla Andeilla ei ole Malarian riskiä, mutta muuten lääkitys voi olla tarpeen. Tarkista malarian riski lääkäriltä.

Vuoristotauti

Älä aliarvioi vuoristotaudin riskiä. Jos et ole tottunut yli 3,5km:n korkeuteen, vietä muutama päivä totutellen rauhassa. Vältä tupakointia ja alkoholia.

Ostokset ja tuliaiset

Käsityöt ja kauniit kankaat ovat yleisimpiä ostoksia Perussa.

Yleiset matkavinkit löydät myös Rantapallo-matkailupalvelusta.